Vodene kozice - ospice - narodni lijek i lijećenje

Kako na prirodan način pomoći u lijećenju vodenih kozica i ospica generacijama se raspravljalo od kada se u postupak uvukla farmaceutska industrija koja je svakih par godina mijenjala postupak lijećenja. Meďutim iskustva roditelja pokazuju da je najuspješniji lijek upravo onaj prirodni.

Pa eto, pročitajte što kažu članovi trenutno najveće grupe koja prednost daje prirodnom narodnom lijećenju vodenih kozica i ospica.

Damir K.
skuhati čaj od stolisnika, procijedi i sipaj u kadu punu mlake vode. U tome kupaj dijete. Tak smo mi našu curicu i prošlo je brzo. Ako je koju kozicu izgrebala/o onda namaži cinkovom pastom da zacijeli da neostane ranica/rupica. Naša curica je najviše imala u ustima i po jeziku. Užas, jadnica malena, tu smo morali mazat stalno s gelom koji se koristi za bebe kad im rastu zubići. Od toga joj je jezik malo utrnuo pa je mogla jest. Inače, ima u apoteci krema ili gel koji je prilično skup ali samo produžuje bolest. Treba pustit dana prirodan način izaďu iz djeteta. Kraće traje. Malo je bolnije ali steći će bolji imunitet. Kad god se počne grebat/češat odmah u kadu s vodom hladnijom i proći će brzo.

Jasmina Rizvić Dikić
sad doktori kažu otopiti mrvicu hypermangana u mlakoj vodi i time nekoliko puta na dan prati djete

Nina Nina
....ima puder u apoteci na bazi mentola...za ospice..

Jedan Damir
nekad se nije savjetovalo da se uopće koristi voda ali to samo zato da bi ljudi u apotekama kupovali razne skupe kreme, gelove i slićne kemije. I danas postoji krema koja se maže na kozice ali košta oko 300-injak kuna (30eur) pa ko voli nek izvoli. Ali ako netko želi na prirodan način proći proces radije neka pusti da kozice izaďu van prirodnim putem jer to i je bitno kako bi organizam stekao imunitet. One moraju izać iz organizma putem kožei sluznice. Koristiti kemijske preparate potiskuju se nazad i duže traje i iako je reakcija blaža i djete neće puno patiti svejedno neće stvoriti imunitet. Kozice se ne smiju puno namakati u vodi već se dijete nakratko okupa u kupki hladnije vode. U njoj može biti i hipermangan ali pred kraj jer on zatvara ranice pa možda na početku ne bi pustile organizam da ih izbaci van. Mi smo našu kćerku od, tada 3god staru, uspjeli ubrzati proces i ublažitisvrbež pranjem u hladnijoj kupki od stolisnika i to na kratko u vodu ali svakih 2-3 sata. Imala je jednu od najtežih reakcija. Puna usta, grlo, jezik... Tu smo morali uzeti Dentinox jer on ima u sebi blagi anestetik, tek tolko da može jest. S tim da smo ju hranili na bočicu, kašicom. Dok sam ja bio mali, imao sam ih sa 6 godina i bio sam taman u bolnici zbog astme. Meni su mazali kozice sa cinkovompastom da bi brže zarasle ranice ali posljedica toga je da organizam nije imao priliku izbaciti ih iz sebe pa je trajalo skoromjesec dana. Tada nisu dozvoljavali pranjevodom. Danas se ipak pokazalo da djeci kraće traje reakcija ako se kozice pusti da slobodno izlaze iz tijela kroz mokru, vlažnu kožu. Inaće one ostaju u tijelu i napadaju ostale organe i proces duže traje. E sad, svatko neka napravi što misli da je ispravnije. Ja inaće nemam običaj niti pisati savjete ali ovo me podsjetilo na kćer i ne bi nikome htio da mu dijete dobije tako jaku reakciju. Malena se noću doslovno bacala po krevetu koliko joj je to snetalo. Zatim bi ju nakratko u hladnu kupku i pomoglo bi joj pa je barem na kratko uspjela spavat. A hranjenje je bilo, uh... Imala je 3god jedva navršene i u tjedan dana izgubila je skoro četvrtinu težine. Ali uspjeli smo. Nismo kupovali nikakve skupe kreme i paste nego potpunoprirodnim putem. I njezin organizam sad ima izrazito jak imunitet na sve viruse.

Lidija Jembrih
Stari doktori i danas ne dopuštaju kvašenje i kupanje, a moderni valjda rade pokuse kao i u mnogo ćemu danas. Zato se djeca mazu cinkovim mlijekom a kupaju se kad sve krastice otpadnu.

Mirjana Voloder
Ja sam imala 15 godina kad sam imala ospice i sjećam se kao danas..... toliko to srbi do ludila i kad te zasrbi jedna, odmah sve i jedna.... i kažeu " ne češati ostat će ti ožiljak " ali počešati moraš pa kad bi i rog narastao...i u ljekarni prave " tečnost" koja se baš pravi on sastojaka koji ti ljekar napiše i to ublaži srbež i sasuši ih.... trajaloje to mjesec dana... a kad su djeca moja imala ospice, stariji sin je imao sitne i jako puno, mlađi krupne, baš pune vode i oni su dobili istu tečnost za mazanje i sve je prošlo bez problema i isti je bio slučaj i kod njih NE KVASITI NIPOŠTO, a sad vremena se mijenjaju..... možda je ovo " zastarjelo"